EN EN Blogforum (Beta)

dialoog, verhalen, kunst, debat en achtergronden

een communicatiemodel

Voor wie geïnteresseerd is, hoe dat nou precies werkt: zorgvuldig communiceren.

Aan de hand van de communicatiecirkel van Ferdinand Cuvelier.

Zorgvuldige communicatie verloopt in 6 stappen. Aandacht voor elk van deze stappen is belangrijk.

stap 1. Erkennen

Alles op dit forum begint met luisteren. Met luisteren bedoel ik natuurlijk (ook) lezen en  kijken. En met vertellen bedoel ik naast vertellen ook schrijven, tekenen (of wat je ook verzint om een bijdrage te leveren)

Als je begrepen wil worden, begrijp dan eerst de ander.

Als je dat niet kunt of wil, zoek dan een ander forum. Hier krijg je alle ruimte, maar er wordt dan ook verwacht dat jij alle ruimte kunt geven.

Welkom

Welkom. Kom binnen. Veeg je voeten. Verderop zijn de kluisjes. Stop daar even je mening in. Als we bij stap 3 zijn, mag je naar je kluisje lopen, hem er uit halen, en er wat mee doen. Bij stappen 1 en 2 heb je hem niet nodig. Sterker nog. Hij zit alleen maar in de weg.

Kom verder en lees, kijk. En besef dat alles wat hier staat door personen is ingebracht. Probeer te snappen wat die personen beweegt. Verplaats je al lezend, kijkend en misschien zelfs luisterend in die ander.

Erkenning is jouw cadeau aan de ander.

Met jouw poging om te ander te begrijpen, te zien zoals hij is geef je de ander erkenning.  Op respect krijgen heb jij geen invloed. Op respect geven wel. Maak gebruik van die invloed! Erkennen is respecteren.

stap 2. Open staan

Je ziet, hoort, leest en respecteert. Maar ik zou graag willen dat je er niet te makkelijk aan voorbij loopt. Heb het lef om je te laten raken. Juist door die verhalen/meningen die ver van je af staan. Stel je zelf open voor wat je hier vindt.

Ik vraag je niet om het overal mee eens te zijn. Dat beslis jij. In de volgende stap. Ik vraag je wel om mee te nemen wat je hier vindt. Mee naar de volgende stap.

stap 3. Verwerken

Nu mag je terug naar je kluisje. Met alles wat je hier gezien, gelezen en gehoord hebt. Doe je kluisje open. Haal alles er uit, en plaats het voor je, samen met wat je net meegenomen hebt aan nieuwe ideeën/meningen/beelden/verhalen.

Nu, met dit geheel, mag je proeven en kiezen. Wat past. Wat past niet. Wat neem je mee, en wat laat je alsnog achter.

Je kunt pas echt jezelf zijn als je durft te veranderen. Niet door een speelbal van anderen te worden, want jij blijft degene die bepaalt hoe je verandert.

Door elke ervaring wordt jij een rijkere jij.

stap 4. Uitdrukken

Nu is het jouw beurt. Die rijkere jij heeft wat te vertellen. Wil zich laten zien. Wil delen. Wil zich spiegelen.

Lever je bijdrage, en laat in die bijdrage niet alleen zien wat je vindt, maar ook wie je bent.

Het praat een stuk beter met mensen, dan met meningen.

Durf kwetsbaar te zijn. Op deze plaats gaan wij respectvol om met wat jij aan biedt.

stap 5. Beïnvloeden

Net zoals jij je hebt laten raken door anderen, komen anderen hier om zich te laten raken door jou. Wat wil je ze meegeven. Waar wil je ze laten voelen? Waarover wil je ze laten nadenken? Wat nemen zij van jou mee terug naar hun kluisje?

Gebruik die vragen bij het leveren van je bijdrage. Hoe zuiverder jij je uitdrukt, hoe groter de kans dat je begrepen wordt. Kies je woorden en beelden zorgvuldig.

stap 6. Effect

Je hebt je best gedaan om je zo zuiver mogelijk uit te drukken, in wat je de ander mee wil geven. Maar hoe het aan komt heb jij niet langer in de hand.

Besef dus dat het effect van jouw bijdrage toch anders kan zijn dat je had gedacht. Gewoon, omdat die ander heel anders is als jij. Omdat hij hele andere dingen mee heeft gemaakt, andere waarden heeft.

Heb er respect voor dat iedereen het zijne doet met dat wat jij aandraagt. Beïnvloeden is niet hetzelfde als manipuleren.

En daarmee is de cirkel rond.

Want die ander doet het ook allemaal voor jou:

Bedenk dat je soms meerdere malen de cirkel moet doorlopen om elkaar écht te begrijpen. Neem daar de tijd en de ruimte voor. Dit forum is geduldig.

De communicatiecirkel staat in het boek
De bejegening tussen jou en mij (Nederlandstalig; ISBN: 9789028929227

.

3 reacties op “een communicatiemodel

 1. Pingback: DOEN! | Jacob Jan Voerman

 2. Bianca van der Horst
  6 februari 2012

  Ik heb het gelezen en voel me net een ui waar alle schillen vanaf geplukt zijn tot de kern overblijft en mag zijn. #erkenning

 3. Bianca van der Horst
  6 februari 2012

  En wat fijn, een kastje om mijn mening in te mogen stoppen! Dat geeft ruimte om vrij te luisteren, los van gewoontes en vaste gedachtepatronen. #rust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: